Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Noguerament Bo

En el marc del projecte (2018) Territori de Valor: Posar en valor els productes agroalimentaris davant dels productors agroalimentaris que impulsa el GAL Noguera Segrià Nord, s'ha desenvolupat el distintiu agroalimentari "Noguerament Bo", de diversos productors de la Noguera.

General

  • Promoure la transformació i la comercialització del producte agroalimentari, posant-lo en valor a través d’una proposta d’identificació territorial.

Específics

  • Millorar la competitivitat de les empreses del sector agroalimentari
  • Involucrar els productors agroalimentaris en la generació de sinergies entre ells per a la difusió i la promoció dels productes agroalimentaris locals.

Justificació del projecte

El territori d’acció del GAL Noguera-Segrià Nord és un territori amb un alt potencial endogen en recursos naturals i agroalimentaris, en el qual les activitats de producció i transformació agroalimentària són cabdals.

El teixit agroalimentari és ric i divers, del qual els principals sectors de productes agroalimentaris són els següents: olis, forns de pa i coca de samfaina, formatges, gelats, herbes aromàtiques, patates xips, vins i cellers, cerveses, ous, fruites seques, sucs, carns i embotits, tòfona negra, mels, melmelades i conserves, xocolates i torrons, i fruites i verdures.

Prenent com a referència l’Estratègia de Desenvolupament Local Participatiu del Consorci GAL NSN, en el marc del període de programació 2014-2020, es posa de manifest la necessitat de posar en valor aquests recursos com a oportunitat de potenciar el sector agroalimentari en benefici directe de les persones del territori, i més concretament, dels productors agroalimentaris, perquè son els primers que han de valoritzar el seu producte i de retruc el territori davant del consumidor final.

És així que es creu que cal apostar per donar a conèixer els recursos agroalimentaris de la Noguera com a valor afegit d’especial interès, identificant-los amb el territori. Per tal de visualitzar tota la comarca no com una suma d’estrelles aïllades, sinó com una galàxia perquè sigui vista des de la resta de Catalunya i, per què no, des de la resta de món, com una comarca on la complementarietat dels productes agroalimentaris i els atractius naturals i turístics la facin un lloc idíl·lic per conèixer i degustar els seus productes. En aquest sentit és fonamental que, en primer lloc, es posi èmfasi en l’empoderament dels diferents productors agroalimentaris del territori, i en segon lloc, es generin sinergies per poder debatre conjuntament les millors fórmules per a donar a conèixer els seus productes, com podria ser la creació d’un distintiu territorial propi. És a partir d’aquestes accions bàsiques que es pot augmentar el grau de coneixement dels recursos del territori, com ho són els productes agroalimentaris, tot posant-los en valor i dinamitzant l’economia de la comarca. Així mateix, també podria incidir positivament en la diversificació econòmica del territori, principalment a través de l’interès creixent en el sector turístic, en el qual els productors agroalimentaris podrien jugar un paper complementari d’especial representativitat.

Accions

  • Intercanvi d’experiències amb altres projectes agroalimentaris d’identificació territorial
  • Trobades sectorials i intersectorials per a la proposta de creació d’una identificació territorial
  • Presentació de la proposta per a la implementació d’un segell territorial
  • Coordinació